Har du noen gang satt ned foten og plutselig kjent en knivskarp smerte under hælen? Eller følt «litt murring» i akillesen og stivhet/surhet i leggene som har forverret  seg  litt etter litt? Er du maratonløper som ikke varmer ordentlig opp? Er du helgeatlet eller skippertakstrimmer?

Da utsetter du deg for plutselige og kraftige belastninger av legger og føtter. Dette kan også gjelde ved oppussing/flytting eller andre belastende situasjoner med mye og uvant bæring/sjauing, som vi ikke er opptrent til.

Hver gang vi setter en fot i bakken, bærer den hele kroppen vår. Ved aktivitet belaster vi den med opptil 20 ganger vår egen vekt. Ved gjentatte uregelmessige og ensidige kraftanstrengelser vil ben og føtter overbelastes, og belastningslidelser kan utvikles over tid.

Hælspore er en forkalkning på hælbeinet som ses på røntgen. Den blir som et «horn» på hælbeinet,  der plantarsenen fester seg. Hælsporen er et resultat av lang tids overbelastning, og oppstår oftest etter akillessenebetenennelser ( akilles - tendnitt) og betennelser i selve plantarsenen ( plantar - fascitt).

Mange har feilstillinger i føttene ( tverrplattfot, plattfot, hulfot, overpronasjon, med mer), andre har gjentatte overtråkk i anklene, noen opplever senskader etter brudd  i lår/legg/ankel eller kneskader ( som f. eks korsbånd og menisker).

Gode råd/tips

  • Ved smerter under hælen; hvil! Smerter er en alarm til oss, og vi skal lytte til kroppen.
  • Utred føttene ordentlig, rett opp feilstillinger og ha godt fottøy.
  • Varm opp og tren jevnt og riktig, slik at du ikke overbelaster.
  • Tøy ut legg og fot med riktig utgangsstilling etter trening/aktivtet.

Tiltak

  • Tidlig intervenering med undersøkelse av legger og føtter.
  • Spesifikke øvelser med vektbærende styrke.
  • Fysioterapi i kombinasjon med akupunktur og kinesiologitaping.
  • Såletilpasning i dertil egnet fottøy.

På Helsevinkelen har vi kompetanse og kunnskap til å hjelpe deg!

Fysioterapeut, akupunktør og naprapat jobber sammen for best mulig resultat. Vi undersøker deg, veileder i trening og tøyning, behandler hælsporer og tilpasser såler.     

Kilder: http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/haelspore.php ; https://fysio.dk/fafo/temaer/bevageapparatet/Traning-afhjalper-smerter-ved-halspore/

 

Blogg av fysioterapeut og akupunktør Vigdis Bjørnøy , Oslo,  oktober 2016